ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ 30/6/09 (1)
1827 αναγνώστες
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009
14:30

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε. (ΑΣΤΑΚ) :

 Πλέον το ποιο σημαντικό γεγονός είναι η κατασκευή κτηρίου γραφείων 16.500 τμ (σε ιδιόκτητο οικόπεδο) στην Σόφια για να μισθωθεί μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής από την ALPHA BANK Βουλγαρίας. Η επένδυση από ότι διαβάζουμε θα ανέλθει σε 33 εκατ. ευρώ. Αυτή η επένδυση έχει μεγάλη βαρύτητα για την εταιρεία αφού αντιστοιχεί στο 30% των στοιχείων του ενεργητικού.
Η λογική λέει πως η συγκεκριμένη επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από την πώληση των ομολογιών της ALPHA CREDIT GROUP PLC που στις 30/6/09 ήταν 37,9 εκατ. ευρώ.
Άμα βασιστεί η εταιρεία στην συγκεκριμένη τακτική για την χρηματοδότηση του έργου τότε θα πρέπει να προβλέψουμε πως θα υπάρχει μια χρονική αναντιστοιχία με την είσπραξη τόκων των ομολογιών σε σχέση με την είσπραξη των μισθωμάτων. Έτσι θα έχουμε μια έλλειψη εσόδων γύρο στα 400.000 με 600.000 ευρώ το τρίμηνο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
EUROBANK PROPERTIES (ΕΥΠΡΟ) :
 
Η εταιρεία πούλησε τρία ακίνητα (με κέρδος) άποψη μας είναι ότι δεν πρέπει να ρευστοποιήσει άλλα ακίνητα η εταιρεία για τους εξής λόγους :
 
1) Μετά την ΑΜΚ μεγάλο μέρος του ενεργητικού είναι σε μετρητά και κανονικά πρέπει να αυξηθεί το μερίδιο των επενδύσεων σε ακίνητα.
2) Αφού έχει μεγάλη ρευστότητα η εταιρεία πρέπει να προσπαθήσει να πετύχει μεγαλύτερη διασπορά στις επενδύσεις της σε ακίνητα (γεωγραφικά αλλά και σε αριθμό).
3) Γενικά δεν είναι εποχές για πωλήσεις ακινήτων και αφού η εταιρεία δεν έχει αναγκαστεί να κάνει fire sales τότε να κρατήσει τις επενδύσεις της για τυχόν μελλοντικές υπεραξίες.
 
Τα έσοδα από ενοίκια είχαν μια ικανοποιητική αύξηση. 20,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με 18,1 εκατ. ευρώ πέρσι. Πολύ καλά αποτελέσματα αλλά η εταιρεία πρέπει να σταματήσει την πρακτική εγγραφής κερδών από την αναπροσαρμογή της εύλογης αξίας των ακινήτων (5,8 εκατ. ευρώ για φέτος). Η συγκεκριμένη πρακτική είναι εκτός πραγματικότητας την συγκεκριμένη εποχή και δημιουργεί πρόβλημα στην ορθή και πραγματική όψη των αποτελεσμάτων.
 
Υπάρχει αυτή την στιγμή μια ρευστότητα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ (δύσκολα να συναντήσουμε REIT΄S πανευρωπαϊκά με τέτοια ρευστότητα και χωρίς τραπεζικό δανεισμό). Έτσι οι προτάσεις μας είναι :
 
Άμεση επένδυση τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ σε ακίνητα (μικρά – μεγάλα, γραφεία – οικόπεδα – malls – κατοικίες) σε όλη των ΝΑ Ευρώπη.
Εντατικοποίηση της επαναγοράς των ιδίων μετοχών ώστε η κεφαλαιοποίηση (400-450 εκατ. ευρώ) της εταιρείας να επανέλθει ακριβώς στο BV (710 εκατ. ευρώ).
 
ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Α.Ε. (ΓΕΒΚΑ)
 
Πτώση κύκλου εργασιών +/- 20%. Κάτι αναμενόμενο. Δύσκολα τα πράγματα άλλα το μόνο θετικό είναι η μείωση του τραπεζικού δανεισμού. Όταν θα επανέλθουν οι ΚΣ στην αγορά ελπίζουμε ότι και οι κερδοφορία της εταιρείας θα επανέλθει στα παλαιότερα επίπεδα.
Πλέον έχει μπει σε κίνδυνο και το μέρισμα της εταιρείας (0,722 εκατ. ευρώ) αφού η κερδοφορία για το πρώτο εξάμηνο ήταν 0,41 εκατ. ευρώ από 1,269 εκατ. ευρώ το 2008.
 
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (ΕΧΑΕ) :
 
Θα  μπορούσαν να είναι και χειρότερα αλλά σε γενικές γραμμές σε σχέση με όλα αυτά που έχουν γίνει το 2008-09 η κερδοφορία και η ρευστότητα της εταιρείας είναι αρκετά καλή. Η εταιρεία έχει την δυνατότητα να επενδύσει για το μέλλον και να αναπτυχθεί σε τεχνολογία και νέες αγορές. Τα έσοδα από παράγωγα αποτελούν πολύ μικρό μέρος και θα έπρεπε να εισαχθούν νέα προϊόντα.
Η ΕΝ.Α. από ότι φαίνετε είναι μια θερμοκοιτίδα που πιθανά στην πορεία θα τροφοδοτήσει την κύρια αγορά αφού οι οικονομική της συνεισφορά στα αποτελέσματα του ομίλου είναι μηδενική. Τα έσοδα από την εν λόγω αγορά για το πρώτο εξάμηνο ήταν 57.492 ευρώ.
Σχετικές μετοχές:
ΑΣΤΑΚ ΓΕΒΚΑ ΕΥΠΡΟ ΕΧΑΕ
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
32 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Διάφορες επενδυτικές ιδέες. Ελπίζουμε πως μπορούν να βοηθήσουν έναν νέο επενδυτή στην ερευνά του για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.Όλα τα παραπάνω άρθρα δεν αποτελούν πρόταση λήψης επενδυτικών θέσεων σε διάφορα προϊόντα ή μετοχές. Εξάλλου ο κίνδυνος διαφοροποίησης όλων των παραγόντων που αναφέρονται στο κάθε άρθρο είναι υψηλός. Η κάθε παρουσίαση είναι φωτογραφία διαφόρων μεγεθών και γεγονότων την χρονική στιγμή που παρουσιάζονται. Ο κάθε επενδυτής πρέπει μετά την ανάγνωση του άρθρου να συνεχίσει την ερεύνα του σε μεγαλύτερο βάθος.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις