ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ When Genius Failed: The Rise and Fall of Long-Term Capital Management (Paperback)
2026 αναγνώστες
Κυριακή, 26 Ιουλίου 2009
23:31

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
 
 
 
Τιμή : 10,88 US$ (paperback) από AMAZON.
Σελίδες : 252
Έτος : 2000
Εκδόσεις : Random House Trade
 
Συγγραφέας : Roger Lowenstein
 
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα :
 
Έχει γράψει ένα από τα best-sellers (οικονομικού βιβλίου) το Buffet : The making of an american capitalist. Αρθρογραφούσε στην Wall Street Journal και τώρα στο περιοδικό Smart Money και σε διάφορες άλλες εκδόσεις.
 
Ανάλυση του βιβλίου :
 
Ένα αναλυτικότατο βιβλίο σχετικά με την κατάρρευση (αλλά και την άνοδο) του LTCM. Όλοι θυμόμαστε τις ημέρες της χρεοκοπίας του τους μήνες 8-9 του 1998 τα παλιαριακά κύματα που αναπτύχθηκαν χτύπησαν όλες τις αγορές ακόμα και το δικό μας το ΧΑΑ. Αρκετοί από εμάς μετά από αυτό το γεγονός άρχισαν να ασχολούνται περισσότερο με τα hedge funds αλλά και με ποιο σύνθετα παράγωγα όπως τα interest rate swaps.
 
Το βιβλίο ξεκινά με αρκετές λεπτομέρειες για την επαγγελματική πορεία του John W. Meriwether αλλά και άλλων ιδρυτών / στελεχών του LTCM.
Μετά έχουμε την δημιουργία του LTCM (το 1990) και τον τρόπο ή καλύτερα την διαπλοκή των επενδυτικών τραπεζών της wall street για το μάζεμα κεφαλαίων.
Από το 1990 έως το 1998 υπάρχει μια αρκετά μεγάλη ανάλυση της εξέλιξης του fund αλλά και των στρατηγικών (κερδοφόρων και μή) που ακολούθησαν.
Και τέλος οι τελευταίες 50-60 σελίδες του βιβλίου είναι αφιερωμένες στην πτωτική πορεία του fund μέχρι την τελική κατάρρευση και την επέμβαση των επενδυτικών τραπεζών με την FED για την διάσωση του.
 
ΘΕΤΙΚΑ :
 
Αρκετά μεγάλη ανάλυση τις καριέρας του κάθε στελέχους του LTCM. Έτσι ο αναγνώστης στην πορεία του βιβλίου μπορεί να αντιληφθεί τις σχέσεις μεταξύ των στελεχών και γιατί υπήρχε τόσα χρόνια αυτή η διαπλοκή μεταξύ του LTCM με τις επενδυτικές τράπεζες της wall street.
Ανάλυση όλων των στρατηγικών του fund από την ίδρυση του έως τον θάνατο του. Αντίθετα στα περισσότερα sites και άρθρα στο internet για το LTCM ο αναγνώστης θα βρει στοιχεία μόνο για τις τελευταίες στρατηγικές που το έφεραν στην κατάρρευση.
Μέσα από αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης θα πάρει αρκετές ιδέες για σύνθετες στρατηγικές arbitrage σε παράγωγα προϊόντα αλλά και απλές κοινές μετοχές εταιρειών.
Συγχαρητήρια στον συγγραφέα που μέσα σε 2 έτη μετά από την κατάρρευση του LTCM μπόρεσε να συλλέξει όλα αυτά τα στοιχεία. Για να γραφεί αυτό το βιβλίο με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ο συγγραφέας θα έδινε έναν καθημερινό αγώνα αναζητώντας πληροφορίες και παράλληλα παίρνοντας συνεντεύξεις από αρκετούς ανθρώπους που είχαν εμπλοκή στο LTCM αλλά και από παλιότερους συναδέλφους ή συνεργάτες των στελεχών του fund.
Αρκετά μαθήματα για το μέλλον. Εξάλλου σε πολλές καταστάσεις η ιστορία επαναλαμβάνετε.
 
ΑΡΝΗΤΙΚΑ :
 
Ο συγγραφέας αναλύει τις κινήσεις / στρατηγικές του fund μέσα από το κείμενο του βιβλίου που είναι ιδιαίτερα κουραστικό (και για τον πλέον έμπειρο γνώστη των παραγώγων προϊόντων) να αντιληφθεί την εξέλιξη των θέσεων του fund.  Δυστυχώς οι σύνθετες στρατηγικές του fund δεν είναι δυνατόν να αναλυθούν μέσω κειμένου αλλά μόνο με αναλυτικούς πίνακες και γραφήματα.
 
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
18 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Διάφορες επενδυτικές ιδέες. Ελπίζουμε πως μπορούν να βοηθήσουν έναν νέο επενδυτή στην ερευνά του για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.Όλα τα παραπάνω άρθρα δεν αποτελούν πρόταση λήψης επενδυτικών θέσεων σε διάφορα προϊόντα ή μετοχές. Εξάλλου ο κίνδυνος διαφοροποίησης όλων των παραγόντων που αναφέρονται στο κάθε άρθρο είναι υψηλός. Η κάθε παρουσίαση είναι φωτογραφία διαφόρων μεγεθών και γεγονότων την χρονική στιγμή που παρουσιάζονται. Ο κάθε επενδυτής πρέπει μετά την ανάγνωση του άρθρου να συνεχίσει την ερεύνα του σε μεγαλύτερο βάθος.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις