ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ
TO BUY & HOLD ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ? (2)
1511 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009
00:12

Επειδή δεχθήκαμε αρκετές ερωτήσεις από αναγνώστες του blog καλό είναι να γίνουν οι παρακάτω διευκρινήσεις :

 
1)      Ο παρακάτω πίνακας αφορά τις τιμές του EFT : DIAMONDS Trust, Series 1 (DIA) το συγκεκριμένο παρακολουθεί την διακύμανση του δείκτη Dow Jones 30.
2)      Είναι ο σωστότερος τρόπος να παρακολουθήσει κάποιος την διακύμανση ενός δείκτη : γιατί το ETF έχει και μηνιαίες καταβολές μερισμάτων (που αφορούν τα εισπραχθέντα μερίσματα των εταιρειών του DOW) και γιατί η κίνηση του ETF ακολουθεί ακριβώς την διακύμανση του δείκτη χωρίς μεγάλες αποκλίσεις (premium / discount). Π.χ. σήμερα στις 10/7/09 ο δείκτης έχει κλείσει στις 8146,52 μονάδες και το ETF στα 81,44 US$ (το 1 δολάριο στο  ETF αντιστοιχεί με 100 μονάδες του DOW).
3)      Κάθε στήλη περιλαμβάνει τις εξής πληροφορίες :
 
α)   Ημερομηνία.
β)   Τιμή κλεισίματος του ETF.
γ)   Η καθαρή αξία της επένδυσης με ημερομηνία έναρξης στις 31/12/1999. Δηλαδή 86,813 μετοχές Χ 115,19 US$ = 10.000,00 US$.
δ)   Το μικτό μέρισμα ανά ETF.
ε)   Η αξία του μερίσματος επί των μετοχών (πρό φόρων).
στ) Ο φόρος των ΗΠΑ που αναλογεί στο μέρισμα.
ζ)   Ο φόρος του Ελληνικού δημοσίου που αναλογεί στο μέρισμα. * Όταν ο επενδυτής έχει αγοράσει μετοχές του εξωτερικού μέσω Ελληνικής Χρηματιστηριακής η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να κάνει σε κάθε εισπραχθέν μέρισμα παρακράτηση φόρου 20%.
η)   Η αξία του μερίσματος μετά φόρων.
θ) Το προοδευτικό σύνολο των μερισμάτων μετά φόρων.
ι)   Η συνολική αξία των ETF (στήλη γ΄) + το προοδευτικό σύνολο των μερισμάτων μετά φόρων (στήλη θ΄).
 
4)      Επανεπένδυση μερισμάτων δεν έχουμε κάνει για τους εξής λόγους :
 
Τα ποσά είναι μικρά (γιατί τα μερίσματα πληρώνονται κάθε μήνα).
Παράλληλα ακόμα και το προοδευτικό υπόλοιπο των μερισμάτων είναι τόσο μικρό (ακόμα και σε μία επένδυση της τάξεως των 10.000 US$) που δεν συμφέρει κάποιον να αγοράσει μετοχές αξία 100-200 US$ και να πληρώσει προμήθεια 8 - 20 US$ (4% με 20% προμήθεια σε ποσοστό!!!)που χρεώνουν σήμερα οι χρηματιστηριακές.  
 
Έτσι με μια απλή ανάγνωση καταλήγουμε στα παρακάτω :
 
Χάθηκαν 10 χρόνια. Ακόμα και οι σημερινή αξία του ETF μαζί με τα μερίσματα είναι -17% από το τέλος του 1999.
Παράλληλα πρέπει να συνυπολογίσουμε το κόστος του πληθωρισμού ή το κόστος δανεισμού σε περίπτωση μιας κίνησης μέσω margin.
Τα μερίσματα είναι αρκετά μικρά (όπως δίνουν όλα τα blue – chips) και δεν έχουν καμία δυνατότητα να ανατρέψουν την κατάσταση (από ότι φαίνετε για αρκετά χρόνια ακόμα).
Η βασική λογική του Buy & Hold είναι ότι αγοράζεις μετοχές και δεν τις πουλάς ποτέ για δύο λόγους : Λόγω των μερισμάτων και λόγω των υπεραξιών. Παράλληλα ο δείκτης που έχουμε επιλέξει είναι ο κορυφαίος δείκτης όλο του κόσμου (παρά ότι η μεθοδολογία μέτρησης του είναι απαρχαιωμένη).
Τι λέει το γράφημα : Κυκλικότητα ακόμα και σε μεγάλους περιόδους.
 
Πάντως μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε και άλλους δείκτες (Nasdaq κλπ). Και εκεί τα αποτελέσματα είναι εξίσου αρνητικά. Το μόνο πρόβλημα είναι η δυσκολία αντιγραφής και επικόλλησης excel φύλλων στο capital blogs.
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
33 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Διάφορες επενδυτικές ιδέες. Ελπίζουμε πως μπορούν να βοηθήσουν έναν νέο επενδυτή στην ερευνά του για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.Όλα τα παραπάνω άρθρα δεν αποτελούν πρόταση λήψης επενδυτικών θέσεων σε διάφορα προϊόντα ή μετοχές. Εξάλλου ο κίνδυνος διαφοροποίησης όλων των παραγόντων που αναφέρονται στο κάθε άρθρο είναι υψηλός. Η κάθε παρουσίαση είναι φωτογραφία διαφόρων μεγεθών και γεγονότων την χρονική στιγμή που παρουσιάζονται. Ο κάθε επενδυτής πρέπει μετά την ανάγνωση του άρθρου να συνεχίσει την ερεύνα του σε μεγαλύτερο βάθος.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις